Plaćanje pouzećem

AKCIJA U TIENS-U – KAKO DOBITI SPIRULINU GRATIS ?
June 17, 2014
STANJE MERDIJANA – STANJE ORGANIZMA
June 17, 2014
Pet elemenata

UČENJE O MERIDIJANIMA CIN-LO

Pet elemenata

 

Učenje o meridijanima (kanalima) je osnovni deo istočne medicine, tesno povezane se učenjem o životnoj energiji Či.

U dalekoj prošlosti primećeno je da na se telu bolesnog čoveka mogu pronaći delovi, čijim se pritiskanjem javlja bol. One su smeštene po linijama koje su nazvane meridijanima ili kanalima. Zatim je otkriveno da tačke i kanali odgovaraju glavnim unutrašnjim organima. Istočna medicina izdvaja u organizmu čoveka dvanaest sistema koji vrše 12 osnovnih fizioloških funkcija. Oni nose naziv meridijan.

Svaki meridijan se zove prema organu koji određuje njegovu funkciju. U skladu sa teorijom. Jin-Jang, meridijani formiraju 6 parova. Tako postoji 6 jin-skih meridijana i 6 jang-skih.

Jin meridijani odgovaraju organima koji vrše funkcije sakupljanja, čuvanja i prerade materija i energije u organizmu. To su puni organi: pluća, slezina, srce, bubrezi, perikard i jetra.

Jang meridijanima odgovaraju šuplji organi koji vrše funkcije razmene materija, izlučivanja. To je debelo i tanko crevo, mokraćna bešika, trostruki grejač, žučna kesa.

Tako 12 kanala pokrivaju površinske i unutrašnje delove ljudskog tela. Glavnih 12 meridijana se poklapaju sa sistemom pet elemenata U-Sin.

Svaki par, koji se sastoji od jednog Jin i jednog Jang-meridijana, odgovara određenom elementu ciklusa U-Sin.

Stanje svakog meridijana-sistema može se karakterisati, u skladu sa teorijom Jin-Jang, višak ili manjak. To se ogleda, sa jedne strane u funkciji organa-sistema, a sa druge strane – u sposobnosti sprovođenja meridijana kao kanala.

Ako se organ nalazi u granicama normale, to jest u ravnoteži, energija protiče kroz kanal koji njoj odgovara bez zadržavanja u skladu sa dnevnim ritmom. Ali ako je funkcija poremećena, meridijan „se začepljuje“, tok energije u njemu je poremećen, on može da postane podložan bolestima, mišićne grupe kroz koje prolazi postaju napregnute, što otežava protok energije.

S druge strane, ako poboljšavamo stanje kanala, postižemo u njemu normalni prolaz energija, mi samim tim možemo uticati na funkciju fiziološkog sistema kojem taj meridijan odgovara. Duž linije meridijana smešten je sistem biološki aktivnih tačaka. To su mesta kroz koje je meridijan energetski povezan sa tokovima energije koji okružuju čoveka. Delujući na te tačke prema određenom pravilu, mi možemo postići poboljšanje stanja meridijana.

Energija cirkuliše sistemom meridijana u skladu sa dnevnim ritmom. Svaka 2 sata energija u određenom meridijanu dostiže svoj maksimum. U to vreme najaktivniji je odgovarajući fiziološki sistem i taj meridijan je najosetljiviji za spoljni uticaj.

Isto pravilo se odnosi i na godišnji ciklus. Svakog od 12 meseci  određeni meridijan dostiže svoju maksimalnu aktivnost

Unutrašnja energija cirkuliše u 12 osnovnih meridijana i stupa, s jedne strane, u kontakt sa organima, a s druge, preko tačaka na meridijanu, sa spoljnom sredinom. Zato od stanja tačaka umnogome zavisi stanje meridijana i kretanje energije po njemu, prijem energije spolja i njen prenošenje do unutrašnjih organa. Energija Či cirkuliše po meridijanu i zahvata organe po strogo određenom redosledu.

Kruženje energije počinje od meridijana pluća. Energija redom prolazi kroz svih 12 meridijana (2 jin i 2 jang itd.) za 24 časa, odnosno u toku jednoga dana. Tako, počinjući da cirkuliše od meridijana pluća na kome se maksimum energije zapaža u 3-5 časova ujutro, energija prelazi u meridijan debelog creva (5-7 časova) itd.

Svih dvanaest parnih kanala je povezano naizmeničnim prolaženjem vitalne energije Či kroz njih. Ti kanali su neodvojivi deo anatomsko-funkcionalnog pojma „organ“, svojstvenog istočnoj medicini. Unutrašnja Či cirkuliše u zdravom organizmu kroz stalnih dvanaest kanala završavajući krug za 24 časa. Prema tome, svaki kanal ima periode maksimalnog i minimalnog napona energije.

Vreme maksimalnog napona traje dva sata i predstavlja najbolji period za delovanje na ovaj ili onaj meridijan – organ. U procesu cirkulacije Či dešava se interakcija i međusobna regulacija organa, a u „vitalnim tačkama“ – interakcija sa okolinom, sa makrokosmosom.

 


Tabela 5

Unutrašnji biološki sat

Meridijan

Vreme (h)*

maksimalne
aktivnosti energije

minimalne
aktivnosti energije

pluća

03 – 05

15 – 17

debelog creva

05 – 07

17 – 19

želuca

07 – 09

19 – 21

slezine i pankreasa

09 – 11

21 – 23

srca

11 – 13

23 – 01

tankog creva

13 – 15

01 – 03

mokraćne bešike

15 – 17

03 – 05

bubrega

17 – 19

05 – 07

perikarda

19 – 21

07 – 09

trostrukog grejača

21 – 23

09 – 11

žučne kese

23 – 01

11 – 13

jetre

01 – 03

13 – 15

* Za računanje se uzima astronomsko vreme

 

Kada postoji višak vitalne energije Či u 12 meridijana, ona se mora preliti u 8 čudotvornih meridijana da bi se tamo čuvala rezerva. Kada postoji manjak Či u 12 meridijana, unutrašnja Či iz 8 čudotvornih meridijana treba da teče nazad u 12 meridijana. 12 meridijana liče na reke, a 8 čudotvornih meridijana liče na mora. Tako se funkcija osam čudotvornih meridijana sastoji u održavanju i regulaciji 12 meridijana.

Sistem čudotvornih meridijana u stvari vrši funkciju usmeravanja i regulacije energije i realizuje na sebi sistem kočećih i podstičućih veza ciklusa U-Sin.

Ako u osnovnim meridijanima energija protiče u tačno definisanom pravcima, potčinjavajući se dnevnom ritmu, u sistemu čudotvornih meridijana , ako se organizam nalazi u ravnoteži, energija uopšte ne protiče. Taj čudotvorni sistem počinje da radi samo ako se pojave neke energetske greške u sistemu 12 organskih meridijana.

Odatle proizilazi ogromni značaj normalnog funkcionisanja sistema čudotvornih meridijana. Ma koji patološki faktor da deluje na organizam čoveka, on izaziva energetske greške u funkcionisanju u sistemu 12 meridijana, koje odmah otklanja čudotvorni sistem koji normalno funkcioniše.

Tako, kada je čovek bolestan, meridijane u njegovom telu treba „pročistiti“ odgovarajućim merama. To je terapija lekovima, masaža, vežbe disanja i fizičke vežbe, kao i sistem psihološke samoregulacije i meditacije.

 

 

Sve proizvode Tiens – Tianshi Srbija možete dobiti na kućnu adresu za Srbiju a za Beograd kako se dogovorimo.

Proizvode isporučujemo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Hrvatska, Makedoniji, Sloveniji i dr.

Proizvode kompanije Tiens – Proizvodi na bazi Kienske Tradicionalne medicine možete kupiti samo od distributera kompanije.
Pozovite već danas – 063/342-380

zdravljeizkine-com_dugme-za-newsletter

Novosti iz Kineske Tradicionalne Medicine !

Upiši Ime i e-mail i preuzmi e-knjigu

Mi poštujemo Vašu privatnost. Vaš mejl je siguran koda nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *